Oplev Ford

Oplev Ford

Oplev Ford

Historien om Ford i Danmark #1

I 1919 kom fordismen til dansk jord. Få ved, at Ford Motor Company A/S – det danske datterselskab af Ford Motor Company i USA – blev etableret den 25. juni 1919 med åbningen af en samlefabrik i Danmark, som var Fords første uden for USA og Storbritannien.

Det betyder, at Ford i 2019 fejrer 100 år i Danmark. Vi giver dig her første del af historien om Ford i Danmark.

Fri bevægelighed – fra luksus til folkeeje via fordismen
I 1903 blev Ford Motor Company stiftet af Henry Ford i Detroit, USA. I 1908 byggede han den første Ford T, der i 1913 også blev den første i kongerækken af Fords masseproducerede biler med indførelsen af samlebåndsproduktion i bilbranchen.

På det tidspunkt var biler en luksus, der kun var velbeslåede borgere forundt. Henry Fords vision var til gengæld at gøre op med dette og skabe en bil til folket i den brede middelklasse, hvilket var hele tanken bag Ford T. Drømmen var at forsyne hr. og fru Danmark med fri bevægelighed og gøre bilen til folkeeje med samlebåndsproduktion, der effektiviserede byggeprocessen af biler markant. I dag associerer man især Ford T med udviklingen af samlebåndet, men faktisk havde Ford produceret den i fem år, inden båndet begyndte at rulle i 1913. Da det skete, medførte det yderligere drastiske reduktioner af produktionsomkostningerne.

Livet som samlebåndsarbejder hos Ford krævede ikke grundig uddannelse eller træning, da samleprocessen var så effektivt opdelt, at alle arbejdere stod for få, enkle opgaver ved hver station. Fra 1914 var arbejdsdagene derfor også kortere end standarden dengang. Samme år indførte Henry en rundhåndet løn, der lød på 5 dollars om dagen – op mod det dobbelte af, hvad der blev betalt i andre, tilsvarende industrier. Han var af den opfattelse, at medarbejderne også skulle have mulighed for at købe det produkt, de var med til at bygge.

Alle disse industrielle landvindinger kaldes fordisme og vandt stort indpas i USA såvel som Europa – ikke mindst da Henry vendte blikket mod Dannebrog.

Læs også historien om Ford i Danmark #2 og #3.

Del:

Del på facebook
Del på twitter
Del på linkedin

Tags:

Tilmeld dig til vores nyhedsbrev

Du kan tilmelde dig til den kategori der passer dig bedst.

Følg Ford på de sociale medier:

Mest populære artikler