Oplev Ford

Oplev Ford

Oplev Ford

Historien om Ford i Danmark #3

I 1919 kom fordismen til dansk jord. Få ved, at Ford Motor Company A/S – det danske datterselskab af Ford Motor Company i USA – blev etableret den 25. juni 1919 med åbningen af en samlefabrik i Danmark, som var Fords første uden for USA og Storbritannien.

Det betyder, at Ford i 2019 fejrer 100 år i Danmark. Vi giver dig her tredje og sidste del af historien om Ford i Danmark.

Fords danske bilproduktion indstilles
Fords samlebåndsproduktion i Sydhavnen gjorde så meget væsen af sig, at selv konkurrerende bilmærker og produktionsvirksomheder fra andre brancher valfartede til industriområdet. Men tiderne ændredes: I 1966 indså Ford, at efterdønningerne fra 2. verdenskrig havde tvunget fabrikkens rentabilitet i knæ. Den danske produktion af Fords biler blev derfor indstillet og flyttet til blandt andet Tyskland og England, der i mellemtiden havde fået store Ford-fabrikker. Ved produktionslukningen var intet mindre end 325.000 Ford-biler blevet bygget i Danmark.

Tiden efter Sydhavnen og Ford Danmark i dag
I årene efter blev lokalerne i Sydhavnen omdannet til traktorsamlefabrik for Fieco, Ford Industrial Equipment Company. Da traktorfabrikken lukkede ned i midten af 70’erne, stod Fords administrations- og depotbygning ved siden af den gamle samlefabrik tilbage. Bygningen fortsatte med at huse administrationskontorerne og blev derudover anvendt som fjernlager, indtil Ford lukkede depotet i 1991 og samme år flyttede kontorerne fra Sydhavnen til Glostrup. Her havde Ford dansk base indtil rykket til Ballerup i slutningen af 2003, hvor Ford Danmark den dag i dag holder til med omkring 75 medarbejdere.

Resterne af den iøjnefaldende tidligere samlefabrik stod i Sydhavnen helt indtil 2006, hvor den trods adskillige bevaringsforsøg blev revet ned 40 år efter indstillingen af Fords danske bilproduktion. Blandt andet Skov- og Naturstyrelsen havde indledt en fredningssag i 1994 med begrundelsen: ”Bygningssynet finder, at Fords tidligere monteringsfabrik er et enestående eksempel på amerikansk industriarkitektur og viser USA’s betydning for den danske moderniseringsproces i dette århundrede.”

Fordisme Festival på Brede Værk
På 100-årsjubilæet for introduktionen af Fords samlebånd stod Nationalmuseet i 2013 bag en udstilling om fordismen med Fordisme Festival på Brede Værk. De besøgende kunne blandt andet afprøve livet som samlebåndsarbejder, få en tur i en original Ford T og høre om Henry Fords vision: ”Ford drømte om et samfund, som gennem masseproduktion kunne forsyne forbrugerne med alt, hvad de behøvede – og til lave priser,” forklarede daværende museumsinspektør og seniorforsker Lars K. Christensen til udstillingen, hvor Fords industrielle gennembrud blev hyldet på behørig, ærkeamerikansk vis med burgere og cola.

Læs også historien om Ford i Danmark #1 og #2.

Del:

Del på facebook
Del på twitter
Del på linkedin

Tags:

Tilmeld dig til vores nyhedsbrev

Du kan tilmelde dig til den kategori der passer dig bedst.

Følg Ford på de sociale medier:

Mest populære artikler