OplevFord

Nye prototyper med 3D-mønster er med til at camouflere Fords biler

For nylig præsenterede Ford en teknologi, som gør det muligt at skjule detaljer på nye biler; det sker ved hjælp af at skabe en optisk illusion som gør, at Ford kan teste prototyper offentligt. Den optiske illusion fungerer som camouflage, og er med til at skjule karakteristiske træk ved de nye biler, som Ford sender på gaden.  

Unikt og avanceret camouflagemønster skaber nye muligheder

De fleste kender formentligt til camouflage fra dyreriget eller militæret, hvor det bliver brugt strategisk til at skjule sig for sine fjender eller andre, som vil forsøge at udnytte en. Den nye teknologi fra Ford er ikke ulig, da Ford her vil teste sine biler offentligt uden at konkurrerende virksomheder kan få indblik i, hvad der gør bilerne specielle. Den nye teknologi fungerer sådan, at Ford har fyldt bilens ydre med tusindvis af små cylindre i farverne sort, grå og hvid. For det blotte øje er det ikke til at spotte en sammenhæng i cylindrene, og på den måde bliver hjernen forvirret til at tro, at der ikke er noget system og i stedet ren sammenrod af farver. For mennesket er det dog muligt at se de overordnede strukturer på bilen, men de små detaljer og specielle ting ved Fords modeller er ikke til at se. Derfor kan Ford testkøre nye biler med teknologier, som endnu ikke er blevet lanceret på markedet.  

Camouflagen imødekommer spionage

En af de store udfordringer i bilindustrien er industrispionage, hvor fabrikanter konstant forsøger at komme hinanden i forkøbet med den nyeste teknologi og design i bilerne. Typisk bruger andre bilfabrikanter små, mobile kameraer til at filme andres biler, og på den måde få indsigt i, hvad konkurrenterne gør og efterligner det.  

Unikt mønster beskytter bilerne

Camouflagemønsteret gør det ikke helt umuligt at se bilen, som mange kender det fra futuristisk teknologi. I stedet kan det sammenlignes med kamæleoner fra dyreriget, som heller ikke bliver ’usynlige’ i klassisk forstand, men i stedet formår at forvirre sine omgivelser med farveskift. Det samme sker for bilen, som formår at sløre bilens overflade, design og farve. Bilen bliver derfor ikke gjort usynlig, og tilskueren kan stadig se omridset af bilen. Men det gør det langt sværere at opfange detaljerne på bilen og fange nuancerne i form af dybde.  

Marco Porceddu fra Ford fortæller om projektet

Marco Porceddu, produktudvikler hos Ford, har været med til at udvikle det nye camouflerende design. Noget, som er helt karakteristisk for designet, er hvordan cylindrene overlapper hinanden og skaber et forvirrende mønster for sine omgivelser, fortæller han. Det er med til at sikre Ford et strategisk forspring, og hele tiden sikre, at bilerne bliver testet af i virkelige omgivelser.
Oplev mere om Ford
#Camouflage#Edge#KaPlus#Kuga#S-MAX#Technology

Fremhævede artikler

Relaterede artikler