’’Føreløse køretøjer kan få lige så stor en betydning for samfundet som Fords samlebåndsarbejde havde for mere end 100 år siden.’’ Sådan sagde Mark Fields, Fords administrerende direktør da Fords fremtidsplaner blev offentliggjort tirsdag den 16. august 2016.
I over 10 år har Ford testet og udviklet førerløse køretøjer og i år 2021 forventer man at introducere de fuldautomatiske biler, der hverken har rat, bremse eller gaspedal. ’’Vi er dedikerede til at sætte de førerløse køretøjer på vejen, der kan forbedre sikkerheden og løse sociale og miljømæssige udfordringer for millioner af mennesker – ikke kun dem, der har råd til luksusbiler’’, fortalte Mark Field, da han fremlagde planen.
Hos Ford står man nemlig fast på, at disse typer biler skal udvikles til alle typer mennesker. ’’Vi har den strategiske fordel på grund af vores evne til at kombinere software og sensorteknik med sofistikeret ingeniørarbejde, som er nødvendigt for at fremstille køretøjer af høj kvalitet. Det er det, der kræves for at gøre førerløse køretøjer til en realitet for millioner af mennesker rundt om i verden’’, fortæller Raj Nair, Executive Vice President, Global Product Development.
Ford er allerede nået langt i forhold til at teste og producere førerløse køretøjer. Vi var blandt andet de første, der begyndte at teste vores køretøjer på Mcity (simuleret bymiljø på Michigans Universitet). Ford var også den første bilproducent til offentligt at demonstrere førerløs kørsel i sne og den første bilproducent til at teste de førerløse forskningskøretøjer om natten, i fuldstændig mørke, som en del af LiDAR sensorudviklingen.
Disse højteknologiske køretøjer bliver en stor del af Fords forretning og man har derfor investeret i 4 centrale opstartsvirksomheder, der skal skabe indsigt i avancerede algoritmer, 3D-kortlægning, LiDAR, samt radar- og kamerasensorer. Ligeledes vil man ansætte en del nye medarbejdere til projektet i henholdvis Silicon Valley og Palo Alto. I Palo Alto ligger det nye Forsknings- og Innovationscenter, som åbnede i januar 2015. Bygningen huser allerede 130 forskere, ingeniører og videnskabsfolk, men man har planer om både at udvide de fysiske rammer og fordoble medarbejderstaben allerede med udgangen af 2017.