Oplev Ford

Oplev Ford

Oplev Ford

Ford-ovalen gennem tiden

Ford fejrer 100 år i Danmark i 2019. Den 25. juni 1919 kom fordismen nemlig til dansk jord med åbningen af en samlefabrik på Nørrebro, som var Fords første af slagsen på det europæiske fastland. Inden da gjorde Henry Ford sin drøm til virkelighed i USA, hvor han grundlagde Ford Motor Company med vidt forskellige versioner af Ford-ovalen til følge.

Fords varemærke
Ford-ovalen er et af verdens mest kendte varemærker og har været i regelmæssig brug i over 50 år. Det første logo med versaler daterer tilbage til virksomhedens spæde start, hvor Henry Fords ingeniørassistent lavede en stiliseret version af ordene Ford Motor Company. Nedenfor følger Ford-ovalens udvikling gennem årene.

1903: Det første logo
Logoet med blokbogstaver blev anvendt første gang i begyndelsen af 1903. Den første produktionsbil, Model A, fik særbehandling: Bilens første Ford-logo havde moderigtig art nouveau-indramning.

1906: Bevinget skråskrift
I 1906 ankom et mere detaljeret logo med langhalet skråskrift, der også var kendt som ’bevinget’ skråskrift. Dette logo var på alle Ford-biler indtil udgangen af 1910, hvor bogstaverne igen blev revideret til den form, der anvendes den dag i dag. Ford-logoet med skråskrift var et registreret varemærke fra 1909.

1907: Den første oval
Den allerførste Ford-oval blev oprindeligt anvendt af den britiske virksomhed Perry, Thornton og Schreiber, der dengang var forhandlere af Ford-biler i Storbritannien. Denne oval reklamerede for Ford som adelsmærket på driftssikkerhed og totaløkonomi.

1911: Den endelige oval
Med kombinationen af skråskriften og ovalen skabte Ford det endelige logo. Fords biler og markedsføringen af dem fortsatte med anvendelsen af skråskriften til slutningen af 1920’erne.

1912: Den universelle bil
Ford bevægede sig for en kort stund væk fra ovalen og brugte i stedet et bevinget trekantslogo. Logoet var symbol på fart, lethed, elegance og stabilitet og kom i orange eller mørkeblå nuancer med ordene ’The Universal Car’ påtrykt. Henry Ford var dog ikke glad for designet, hvorfor det hurtigt blev udfaset.

1927: Ford-ovalen
Den nye Model A var den første Ford-bil til at bære Ford-ovalen som frontemblem. Logoet med den velkendte kongeblå farve, som vi kender den i dag, sad på mange biler indtil slutningen af 1950’erne.

Den blå oval forsvandt derefter fra Fords biler til midten af 1970’erne, hvor blot ordet ’Ford’ i mellemtiden blev brugt. Ford-ovalen blev dog stadig regelmæssigt anvendt i mange former for markedsføring i selvsamme periode.

Den blå oval i dag
Siden 1976 har den blå- og sølvfarvede oval været adelsmærket på alle Fords biler og fungeret som et letgenkendeligt kendetegn på alle virksomhedens fabrikker, faciliteter og produkter på verdensplan.

Del:

Del på facebook
Del på twitter
Del på linkedin

Tags:

Tilmeld dig til vores nyhedsbrev

Du kan tilmelde dig til den kategori der passer dig bedst.

Følg Ford på de sociale medier:

Mest populære artikler