Det skader aldrig med et godt billede af din bil. Men hvordan tager man egentlig de bedste bilfotos? Og kræver det alverdens avanceret udstyr? Fotograf Emil Nielsen giver her svaret på dine bønner og koger det ned til fem essentielle tips.
Du kender det: Vejrudsigten siger 25 grader og sol i lange baner, arbejdskalenderen er ryddet og de stopfylde rejsetasker er smidt i bagagerummet. Eventyret kalder langt om længe, og du har gjort den firhjulede hvinende ren og klar til alt.
Inden du begiver dig ud, vil du lige knipse et billede eller to af din snorlige slæde. Men pludselig kommer du i tvivl. For hvad for nogle elementer skal du være særligt opmærksom på, hvis du vil tage det perfekte billede af din bil? Hvilke omgivelser udgør det optimale relief? Og skal du egentlig redigere?
Alt det og meget mere svarer bilfotograf Emil Nielsen på her. Ford har nemlig sendt Emil Nielsen på tur i virksomhedens spritnye Ford Kuga Plug-in Hybrid, som han har stillet skarpt på.
Den nye hybrid-SUV er netop lanceret i Danmark og er på ingen tid blevet kaldt Danmarks bedste bilkøb af flere eksperter. Og så er Ford Kugas skulpturelle design sjovt at lege med, viser det sig. Emil Nielsen uddyber:
”Ford Kuga føles jo som en bil på den anden side af 500.000 kr., selvom den er langt billigere. Den har lækre materialer og ikke mindst et look, der ser både sporty og elegant ud. Det sportslige element træder især frem i forlygterne og frontgrillen, mens silhuetten og den dominerende kølerhjelm understreger det elegante udtryk. Jeg vil næsten sige, den har et lidt ’farligt’ look – og netop dét gør den spændende at fotografere.”
Selvom Ford Kuga Plug-in Hybrid altså ser ’farlig’ ud, tager den sig nemt godt ud foran kameraet. Spørgsmålet hviler rettere på hvilke elementer ved bilen, der skal fremhæves – og hvilke omgivelser, der klæder den bedst. Også her har Emil et par visdomsord.
”Kuga er nem at fotografere, da den ikke har nogle grimme vinkler. Når silhuetten er så flot, komplimenteres den med billeder taget fra siden. Lygterne vil jeg også fremhæve, da de er en stor del af bilens identitet. Derudover tager den sig godt ud i både rå, industrielle omgivelser og de mere naturrige af slagsen.”
Disse ting skal du overveje, når du vil fotografere din bil
Den nye Kuga Plug-in Hybrid er altså en SUV, der designmæssigt er dækket godt ind. Den spænder over flere udtryk og agerer smukt motiv i vidt forskellige miljøer.
Men kan man få enhver bil til at være fotogen? Ifølge Emil Nielsen er svaret ja – hvis bare man gør sit forarbejde med en række overvejelser. Han forklarer:
”Man skal så vidt muligt bruge locations, der passer til bilens look. Er det en rå firhjulstrækker, passer den perfekt i grove omgivelser med mudder og bakker. Er det en bil til finere kørsel, fx en sportsvogn, kan den placeres i skovområder eller på en herregård.”
Når man snakker biler og omgivelser, tænker man måske også, at jo højere solen står, desto bedre. Men det er faktisk ikke tilfældet.
”Der skal helst være skyer på himlen. Store, fyldige skyer kan nemlig agere naturlige ’softboxes’, som fordeler lyset pænt på bilen. Og tager man et billede i lavere sol, fremhæver det linjerne i bilens design. Man kalder det for the golden hour: Det tidspunkt først og sidst på dagen, hvor solen står lavt.”
”Derudover er det afgørende at tænke over billedets komposition og vinkel,” fortsætter Emil Nielsen. ”Vertikale billeder er en fordel til visning på smartphones, mens horisontale er bedre, når man vil bruge en stor baggrund. Og undgå så vidt muligt at tage billederne i øjenhøjde, det er for kedeligt. Tager man fx billedet nedefra, kan det give en actionpræget stemning.”
Er man til mere fart i billedet, er der også råd for det.
”Vil man opnå mere dramatiske shots med bilen i bevægelse, kan man bruge teknikken panning. Det går ud på at have bilen i en framing, mens den kører forbi kameraet, som viser bilen i fart foran en sløret baggrund. Teknikken kræver dog lidt øvelse og det rigtige udstyr.”
Emil Nielsen forsikrer dog om, at man ikke behøver være mesterfotograf med avanceret udstyr for at fremtrylle gode bilbilleder.
”En smartphone med et godt kamera kan sagtens gøre jobbet. Det er efterhånden lidt en kliché, men ikke desto mindre sandt. Komposition og det rette lys er vigtigere end det rette udstyr. Og så har de fleste smartphones indbyggede værktøjer til let billedredigering. Ellers er der altid Lightroom – en gratis app, som er en god start.”
Fem tips til bedre bilfotos
Emil Nielsen koger sine råd ned til fem essentielle tips til dig, der gerne vil tage bedre billeder af din bil:
1) Tænk over kompositionen: Forsøg at bruge en location, der passer til bilens look og lær eventuelt the rule of thirds.
2) Tag dine billeder først eller sidst på dagen – i det, der hedder the golden hour – for at få den bedste belysning.
3) Find de detaljer på bilen, der definerer den, og tag billeder af dem.
4) Tænk over baggrunden: Er baggrunden afgørende for billedet og har du det rigtige udstyr, så brug et højt f-stop (fx f/8) på kameralinsen. Er baggrunden mindre vigtig, og vil du have selve bilen i fokus, så brug et mindre f-stop (fx f/1.8).
5) Undgå at tage billeder af bilen i øjenhøjde. Forsøg i stedet at tage billeder oppe- eller nedefra. Det skaber en anden dynamik.
Emil Nielsen fotograferer både biler, bymiljøer og landskaber. Du kan se mere af hans arbejde på Instagram.