Oplev Ford

Oplev Ford

Oplev Ford

Derfor giver ekstremsport dig en forstærket følelse af identitet

Vi dyrker ekstremsportsgrene som aldrig før. En følelse af identitet, kontrol og handlekraft, når vi forstår, at også “vi” kan forcere “træknolde” – både fysisk og mentalt.

Et øjeblik rejser han sig op i sadlen. Lader stående cyklen bumle videre ned over den knoldede skovsti og læner sig så mod højre. Cykel og rytter manøvres rundt i et skarpe sving, inden der i det næste trækkes hårdt op i styret, så træknolden, der nu har præsenteret sig selv, bliver et flyvende afsæt videre frem for en frontal stopknold for mountainbike og rytter.

Anders Laustsen, elite-moutainbiker, er videre ned af det snørklede og ujævne mountainbike-spor i Hareskoven.

Mountainbike – eller blot MTB – er i kategorien af ekstremsportsgrene, der er kendetegnet ved, at de udfordrer både krop og sind. Samtidig kræves det, at du kan træde udover fitness-centrets løbebånd, og i stedet holde angsten for en regulær træstamme-tackling på afstand i et konstant omskiftende terræn, alt imens du er nødsaget til at økonomisere med kræfterne og holde styr på psyken, når lår og arme begynder at syre til.

En udfordring vi synes at trives med, når man kigger på det stigende antal af deltagere i ekstremsportsgrene som eksempelvis maraton, Iron Man og trailløb – maratonløbets pendant til MTB.

Her handler det nemlig – ligesom med MTB – om at presse og udfordre sig selv på et fysisk og psykisk niveau i et konstant omskiftende terræn.

Anders Laustsen kører Ford Kuga, der, ligesom en god mountainbiker evner et altid omskiftende terræn. Det er dog kun to ud af mange ting, der gør, at Anders Laustsen hellere end gerne bruger mange hundrede timer om året på sin mountainbike, når han ikke arbejder fuld tid i en biotek-virksomhed.

“Ja, det er helt klart en faktor. Men i virkeligheden er det en kombination af rigtig mange ting,” Forklarer Anders Laustsen, der samtidig med fuldtidsarbejdet rangerer som én af landets bedste MTB’er.

“Bare den tilstedeværelse man har, når man kommer i skoven. Jeg føler mig hjemme her, og det kombinerer man så med en hård kredsløbstræning, som både er godt for krop og sind, når man ikke er på cyklen”

“Og så har du så konkurrenceløbende i weekenderne, hvor du får direkte svar på, hvor gode dine forberedelser har været i løbet af ugen. Jeg mener, jeg har jo et kæmpe konkurrence-gen, og det får jeg virkelig stimuleret her”.

En forstærket følelse af handlekraft, identitet og kontrol

Hvis vi skæver til psykologien, kan ekstremsportsgrenenes voksende popularitet have sammenhæng med et stadig stigende behov for, at vi både vil udfordres mentalt og fysisk. Alt imens giver ekstremsportsgrenene i langt større grad en fodbold, tennis og andre traditionelle sportsgrene en følelse af identitet, handlekraft og kontrol.

Tag f.eks. MTB-løb, hvor skidt dansk vintervejr, mudrede skrænter eller knoldede skovstier ikke er hindringer men blot udfordringer. Det er det ekstremsporten kan; give en forstærket følelse af handlekraft og kontrol, når man konstant er nødsaget til at forcere de “træknolde”, der – så at sige – præsenterer sig.

Det var bl.a. også derfor, at Anders Laustsen ikke valgte almindelig landevejscykling, da han for små fire år siden satte sig på en mountainbike-cykel. Det var det tekniske og kreative aspekt i MTB, der tændte.

“Det der med at køre et sving, er jo ikke bare at køre et sving,” fortæller han.

“Især ikke hvis der er tre-fire mudderspor i ét sving. Her handler det om at være kreativ og hurtigt kunne tænke; ‘Okay, her er der mega-mudret, men hvis jeg så lige trækker 10 cm op, så er der tørt, og dækket kan få bid eller holde fart, selvom jeg så kun er få millimeter fra de der grene'”.

“Det er den slags kreativ tankegang, du tillærer dig selv i MTB, fordi du konstant er tvunget til at søge nye linjer”.

kuga

Det er følelsen af at presse sig – fysisk såvel mentalt – der tænder Anders Laustsen ved MTB

Samtidig lærer du i MTB-løb din egen fysik og psyke at kende, fortæller Anders Laustsen.

Du skal lære at skubbe til angsten, når du passerer træstammer med høj fart på en mudret sti, mens du må kunne økonomisere energien og tænke strategisk i forhold til underlaget.

Og det er, ifølge Anders Laustsen, nogle af de evner, der gør, at han kan være med på landsholdsniveau, selvom han “kort sagt” er for gammel, har en søn og et fuldtidsarbejde ved siden af sin mountainbike.

“Jeg har kørt flere rigtig gode cykelløb, hvor jeg helt ærligt kunne sige, at jeg absolut ikke var blandt de stærkeste, men hvor jeg alligevel lavet et fandens godt resultat. Og det hænger sammen med, at jeg teknisk set er blandt de bedste i Danmark. Jeg kan køre “økonomisk”, hvilket vil sige, at jeg ved, hvornår jeg skal spare på kræfterne og hvornår de skal fyres af”.

“For i MTB bliver du udfordret på det tekniske. Det er det, der gør det så interessant. Måske bliver jeg hentet på grusvejen, men så kan jeg sætte modstanderen på nedkørselen eller på de smalle skovstier”.

kuga

Anders Laustsen kører Ford Kuga, der på mange måder er en spejling af en god MTB’er. Med intelligent firehjulstræk formår Ford Kuga at tilpasse sig et skiftende terræn, mens bilens “on demand” system aktiverer hjulenes vejgreb efter behov, så man sparer benzin og kan kører “økonomisk”

“Det gør også, at der i MTB ligger en kæmpe spænding i hele løbet, hvor man modsat kan sige, at med landevejscykling der bliver det hele måske afgjort i spurten eller i et udbrud”.

Kom selv i gang med MTB for 5.000 kr.

Modsat mange af de traditionelle sportsgrene som fodbold, tennis eller almindelig landevejscykling, hvor du – hvis du virkelig skal kunne blande dig blandt landets bedste – er nødsaget til at have dyrket sporten på eliteplan fra en meget tidlig alder, kan du med MTB kom relativt sent ud af starthullerne og fortsat spurte op på siden af de allerbedste.

Det er Anders Laustsen et levende bevis på. Op gennem hele sin barndom og ungdom kørte han motorcross og startede derfor først sin MTB-karriere for små 4 år siden. Teknikken fra motorcross har selvsagt gavnet, men ifølge Anders Laustsen er MTB en sport, som er relativt let at komme i gang med, og så kan den godt dyrkes på eliteplan, uden at du behøver at vinke farvel til job, studie og familie.

“Det er typisk folk med længere videregående uddannelser, som dyrker MTB på eliteplan. Hvorimod motorcross’erne typisk er en håndværkerlærling, som jeg selv var en gang, der skal tjene penge for at få hele det cirkus til at rulle. Motorcross er noget, du nærmest fødes ind i, mens MTB typisk er en sport, som folk vælger til senere i livet, og alle kan være med. Du behøver jo ikke købe cykler til 30.000 kroner.”

Ifølge Anders Laustsen kan du faktisk være fuldstændig kørende med en brugt cykel og udstyr for godt og vel 5.000 kr. Samtidig findes der klubber som Sponz, den klub Anders Laustsen selv kører for, hvor man kan “gå” til MTB. Ellers er det danske landskab meget gavmildt, når det gælder udfordringer og sværhedsgrader på MTB.

FORD_KUGA_still_11

Det er en kombination af konkurrence, hård træning og naturoplevelserne, der for Anders Laustsen gør MTB til hans ideelle ekstremsportsgren i dag.

“Skovene i Nordsjælland er virkelig gode. Hareskoven er også supergod, og så der lavet mountainbikespor omkring Varde, som er helt fantastiske. Både når det gælder selve cyklingen men også omgivelserne. Her har du Vestkysten lige ved siden af, og så har de nogle ildsjæle derovre, som virkelig har lagt energi i nogle rigtig gode spor. Og så har du området omkring Blåbjerg Klitplantage, som ligger ud til stranden,” fortæller Anders Laustsen.

“Der har jeg taget flere fire timers ture, og det får jeg personligt virkelig meget ud af”.

Artiklen er skrevet Euroman.

 

Tags:

Tilmeld dig til vores nyhedsbrev

Du kan tilmelde dig til den kategori der passer dig bedst.

Følg Ford på de sociale medier: